عموماً زمانی که والدین کودک کوچک خود را نزد دندانپزشک می برند، انتظار دارند صحبت کردن راجع به براکت ها و دیگر ابزارهای ارتودنسی آخرین مباحثه ای باشد که خواهند داشت. با این حال، حتی در سنین حدود سه و چهار سال، وقتی کراس بایت در کودک تشخیص داده می شود، حرف زدن راجع به بریس ها، اکسپندرهای (وسیع کننده) به شکل کمان، و ریتینرها می تواند گفتگوی محوری باشد. اکنون پرسش این است که برای این مشکل چه باید کرد، چقدر زود باید مداخله کرد، و اگر هیچ اقدامی صورت نگیرد چه مشکلاتی بروز پیدا خواهند کرد. در این مقاله به پاسخ این پرسش ها خواهیم پرداخت.

کراس بایت چیست؟

یک لحظه تصور کنید یک کاسه سوپ لذیذ با لبه پهنی جلوی شما است و داخل آن کاسه یک جوجه دلچسب باشد که بخواهید تا زمانی که برای خوردن آن آماده می شوید آن را گرم نگه دارید. بنابراین، کاسه دیگری بر می دارید که طراحی آن دقیقاً شبیه کاسه اول است و آن را روی کاسه اول که داخل آن سوپ است بر می گردانید. وقتی به آرامی آن را پایین می آورید، سعی می کنید لبه های کاسه ها را دقیقاً روی یکدیگر قرار دهید تا زمانی که روی یکدیگر قرار می گیرند به خوبی کناره های یکدیگر را پوشش دهند.

متأسفانه، اگر سوپ داغ باشد، موفق نخواهید شد لبه های کاسه ها را به خوبی روی یکدیگر قرار دهید، و لبه های کاسه بالایی اندکی داخل لبه های کاسه پایینی قرار خواهند گرفت. نحوه قرار گیری نامتناسب این کاسه ها روی یکدیگر دقیقاً چیزی است که شما در فردی که کراس بایت دارد مشاهده می کنید.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  اپن بایت چیست؟

در یک بایت نرمال دندان های فک بالا از همه جهات مقداری خارج دندان های فک پایین قرار می گیرند. بنابراین، وقتی دو ردیف دندان به خوبی با یکدیگر تماس نداشته باشند، نوعی مال اکلوژن تلقی می شود، که تحت عنوان کراس بایت به آن اشاره می شود.

 

2 8 - کراس بایت در کودکان
کراس بایت در کودکان

 

کراس بایت می تواند چند دندان، یا تنها یک دندان را تحت تأثیر قرار دهد، و می تواند تنها در یک سمت دهان یا در هر دو سمت اتفاق بیفتد. زمانی که به راحتی دندان های دو فک را روی یکدیگر قرار می دهید، اگر یک یا چند دندان به جای قرار گرفتن روی یکدیگر نزدیک زبان یا گونه قرار بگیرند، به احتمال زیاد شما با کراس بایت مواجه هستید.

 

 

3 4 - کراس بایت در کودکان
کراس بایت در کودکان

انواع کراس بایت

کراس بایت خلفی: نوعی کراس بایت است که در آن دندان های عقب فک بالا داخل دندان های عقب فک پایین قرار می گیرند، در حالی که دیگر دندان ها در جای درست قرار دارند. یک تا 16 درصد از کودکان، قبل از بیرون آمدن دندان های دائمی خود، کراس بایت خلفی دارند.

 

4 2 - کراس بایت در کودکان
کراس بایت در کودکان

 

کراس بایت قدامی: ای نوع کراس بایت زمانی بوجود می آید که پلیت (کام) به دندان های جلوی فک بالا فشار وارد می کند تا پشت دندان های جلوی فک پایین قرار بگیرند، در حالی که دیگر دندان ها در جای درست قرار دارند.

مشکلات ناشی از کراس بایت

وقتی بایت ناصاف است، به احتمال زیاد کودک از دیگر مشکلات دندانی و دیگر مشکلات سلامتی و روحی و روانی نیز رنج می برد. عوارض ناصاف بودن عبارتند از پوسیدگی دندان ها، بیماری لثه ها، فشار روی ماهیچه های فک ها، که می تواند منجر به سر درد و دردهای مزمن فک، گردن، شانه، و کتف شود.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  حوادث دندانی در کودکان

دندان قروچه (ساییدن و فشردن دندان ها روی یکدیگر) و رشد غیر عادی از جمله عوارض ناصاف بودن بایت هستند. در صورتی که این وضعیت اصلاح نشود، صورت می تواند به صورت نامتقارن رشد کند. در نتیجه، کودک یا نوجوان می تواند در مدرسه اذیت شود و اعتماد به نفس او کاهش یابد.

برای درمان کراس بایت چه زمانی باید اقدام کرد؟

وقتی صحبت از آغاز درمان کراس بایت به میان می آید، جامعه دندانپزشکی به دو دسته تقسیم می شود، که برخی معتقدند به محض مشاهده مشکل باید درمان آن آغاز شود (گاهی اوقات در سن سه سالگی)، در حالی که دسته دیگر معتقدند والدین باید تا زمان بیرون آمدن دندان های مولر ششم کودک صبر کنند. علیرغم اختلاف نظرهایی که در مورد زمان آغاز درمان وجود دارد، دندانپزشک ها و ارتودنتیست ها روی این موضوع اتفاق نظر دارند که این شرایط نمی تواند بدون درمان باقی بماند.

اگر درمانی انجام نشود، این نوع مال اکلوژن می تواند در آینده منجر به بروز مشکلاتی برای کودک شود، از جمله ساییدگی لثه ها و دندانها، رشد ناهماهنگ فک که می تواند منجر به اختلالات فکی- گیجگاهی و عدم تقارن صورت شود- چیزی که هیچ یک از والدین یا کودک نمی خواهند.

 

 

5 2 - کراس بایت در کودکان
کراس بایت در کودکان

درمان کراس بایت چگونه انجام می شود؟

درمان کراس بایت عموماً شامل تنظیم کردن گستردگی دندان های کودک با کمک ابزارهای ارتودنسی است به گونه ای که الگوی بایت هر دو فک از تمام جهات با یکدیگر تطبیق داشته باشد. بسته به نوع کراس بایتی که کودک دارد، این درمان می تواند با کمک اکسپندر (وسیع کننده) های دندانی انجام شود که شبیه ریتینرهای ارتودنتیک هستند و در آنها یک پیچ تعبیه شده است که هر شب یک دور سفت تر می شود تا عرض قوس دندانی کودک را به اندازه ای که درست تشخیص داده شده است برساند. بعلاوه، فیس ماسک های دندانی، بریس ها، و الاینرهای شفاف ممکن است استفاده شوند- مخصوصاً زمانی که تنها یک دندان مشکل دارد.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  فضا نگهدارها در کودکان

افزایش قوس دندانی با کمک جراحی، درمانی است که در آن استخوان فک عمداً از چند جا شکسته می شود و پس از جراحی بیمار از نوعی ابزار سفارشی استفاده می کند. این نوع جراحی اجازه می دهد فک بالا بیشتر از زمانی که با اکسپندر درمان می شود گسترده شود.

به طور کلی، کراس بایت ها منشاء ژنتیکی دارند، بنابراین عموماً چندان شایع به نظر نمی رسند. با این حال، شرایطی است که لازم است پیش از وارد آمدن آسیب دائمی به صورت و روند رشد دهان کودک درمان شود، بنابراین اگر متوجه شدید کودک خردسال شما نیاز به استفاده از یکی از ابزارهای ارتودنسی دارد، بهتر است موضوع را پشت گوش نیندازید و برای درمان های لازم اقدام کنید. مطمئناً هم کودکتان و هم جیبتان در آینده از شما ممنون خواهند بود.

0/5 (0 نظر)