آفت چیست؟

آفت ها Canker Sores زخم های کوچکی هستند که داخل گونه ها و لب ها، در پایه لثه ها، و روی یا زیر زبان بوجود می آیند. آفت ها با تبخال ها cold sores متفاوت هستند زیرا آنها زخم هایی هستند که با یک ویروس بوجود می آیند و بیرون دهان و اطراف لب ها، روی گونه ها یا چانه یا داخل حفره های بینی بوجود می آیند. تبخال مسری است اما آفت مسری نیست.

 

2 - بررسی تبخال و آفت در کودکان
آفت در کودکان

علل بروز آفت دهان

هیچ کس نمی داند دقیقاً چه چیزی موجب بروز آفت دهان یا همان aphthous ulcers می شود. عوامل بسیاری هستند که تصور می شود فرد را در معرض خطر آفت قرار می دهند. ممکن است رژیم غذایی در این میان نقش داشته باشد. در افرادی که رژیم غذایی آنها کمبود فولیک اسید و ویتامین B12، و آهن دارد، مانند افرادی که آلرژی غذایی دارند، بیشتر مستعد بروز آفت دهان هستند.

حوادث دهانی (مانند گاز گرفتن داخل لب یا حتی سوختگی شدید و آسیب به مخاط حساس داخل دهان) نیز می توانند موجب بروز آفت شوند. سدیم لوریل سولفات (SLS) یکی از موادی است که در بسیاری از خمیر دندان ها و دهانشویه ها وجود دارد که می تواند با آفت دهان مرتبط باشد، و گاهی اوقات این زخم و آفت ها می توانند نشانه مشکلات سیستم ایمنی بدن باشند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  دندان قروچه یا براکسیسم در کودکان

حتی استرس های روحی نیز می توانند یکی از این عوامل باشند. یکی از مطالعاتی که روی دانشجویان دانشگاهی انجام شد نشان می داد آنها طی ایام امتحانات بیشتر آفت می زنند.

چه افرادی آفت می زنند؟

از هر پنج نفر تقریباً یک نفر به طور منظم آفت دردناک می زند، که می توانند باعث شود غذا خوردن، نوشیدن، و حتی مسواک زدن دندان ها درد شدیدی بوجود بیاورند. به نظر می رسد افراد در دهه دوم و اوایل دهه سوم زندگی خود، و زن ها دو برابر بیشتر از مردها بیشتر مستعد آفت زدن باشند. برخی زنان و دختران ممکن است در اوایل سیکل قائدگی خود بیشتر آفت بزنند. گرچه آفت ها مسری نیستند، اما احتمال بروز آفت در بین اعضای یک خانواده بیشتر است.

 

cankersorediagnosis650x325 - بررسی تبخال و آفت در کودکان
آفت در کودکان

علائم و نشانه های آفت کدامند؟

آفت ها معمولاً به شکل زخم های گرد، دردناک و باز مشاهده می شوند که یک لایه بافت سفید یا زرد رنگ روی آنها و “هاله ای” قرمز رنگ دور آنها وجود دارد. اکثر آنها کوچک (4/1 اینچ، یا 6 میلی متر) و نازک هستند، اما گاهی اوقات می توانند بزرگتر و عمیق تر باشند.

اغلب، آفت ها به صورت تکی بیرون می زنند، اما می توانند به صورت دسته های کوچک نیز ظاهر شوند. گاهی اوقات قبل از آنکه واقعاً آفت بوجود بیاید، جای آن احساس سوزش و خارش خواهد داشت.

حدود 2 هفته طول می کشد تا آفت بهبود پیدا کند. در طول این زمان، زخم آن می تواند دردناک باشد، گرچه سه یا چهار روز نخست معمولاً سخت ترین دوره هستند. آفت ها معمولاً بدون به جای ماندن هیچ اسکاری (جای زخم) بهبود پیدا می کنند، مگر آنکه خیلی بزرگ یا عمیق باشند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  پوسیدگی دندان نوزاد با شیشه شیر

آفت ها چگونه تشخیص داده می شوند؟

نباید آفت ها را نادیده گرفت تنها به این دلیل که نسبتاً شایع هستند. اگر کودک شما آفتی دارد که بیش از دو هفته دوام داشته است یا به خاطر مشکل یا درد در خوردن و نوشیدن مشکل دارد، با پزشک یا دندانپزشک تماس بگیرید. بعلاوه، در صورتی که زخم بیشتر از دو یا سه مرتبه در طول سال ظاهر می شود نیز، باید با پزشک تماس گرفت.

معمولاً هیچ آزمایشی برای تشخیص آفت لازم نیست، زیرا پزشک یا دندانپزشک آنها را تنها بر اساس سوابق پزشکی و معاینات بالینی فیزیکی تشخیص می دهند.

در صورتی که کودک شما مکرراً آفت می زند یا آفت های او شدید هستند، ممکن است پزشک بخواهد آزمایشاتی انجام دهد تا ببیند احتمالاً بروز آفت ناشی از کمبود مواد مغذی (که می توان آنها را با تغییر رژیم غذایی یا تجویز ویتامین های مکمل اصلاح کرد)، نقص سیستم ایمنی بدن، و حساسیت به غذا یا دیگر حساسیت ها نباشد.

 

آفت دهان2 660x330 - بررسی تبخال و آفت در کودکان
آفت در کودکان

 

آفت دهان چگونه درمان می شود؟

اکثر آفت های دهانی به صورت خود به خود و ظرف چند روز تا دو هفته بهبود پیدا می کنند. در صورتی که دردناک باشند، می توانید به کودک خود داروهای مسکنی بدهید که بدون نیاز به نسخه پزشک می توان آنها را از داروخانه تهیه کرد، از جمله ایبوپروفن یا استامینوفن.

اگر آفت کودک شما پس از چند هفته بهتر نشد یا هر چند وقت یکبار باز می گردد، به دندانپزشک یا پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند برای درمان آفت داروی موضعی، دهانشویه مخصوص، یا راهکارهای خانگی تجویز کند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  درمان ریشه دندان شیری کودکان

برای داروهایی که مستقیماً روی آفت اعمال می شوند، ابتدا منطقه اطراف آن را با یک پارچه تمیز خشک کنید. از یک گوش پاک کن با سر پنبه ای برای اعمال مقدار اندکی دارو استفاده کنید، و مطمئن شوید کودکتان حداقل به مدت 30 دقیقه چیزی نخورد و ننوشد تا دارو روی موضع باقی بماند.

چگونه می توان آفت دهان کودکان را کنترل کرد؟

برای کمک به کاهش درد آفت و جلوگیری از بازگشت آن، کودک خود را تشویق کنید تا:

  • از خوردن غذاهایی که می توانند خاصیت سایندگی داشته باشند، مانند چیپس و مغزها بپرهیزید زیرا می توانند موجب آزار لثه ها و دیگر بافت های ظریف دهان شوند.
  • مسواک زدن و شستشوی دهان با خمیر دندان ها و دهانشویه هایی که حاوی SLS نیستند را امتحان کنید.
  • تنها از مسواک هایی استفاده کنید که فرچه های نرم دارند، مواظب باشید خیلی محکم مسواک نزنید.
  • از غذاهایی که کودک به آنها حساسیت دارد نیز بپرهیزید.
  • از غذاهای پر ادویه، پر نمک، و اسیدی (مانند لیمو و گوجه) که می توانند موجب حساسیت و سوزش زخم های داخل دهان شوند نیز بپرهیزید.
0/5 (0 نظر)