وقتی حرف از ارتودنسی به میان می آید،اکثر افراد سیم کشی دندان را در ذهن خود تجسم می کنند در صورتیکه نام رشته ارتودنسی فقط مختص مرتب کردن  دندانها نیست و شامل ناهنجاری های فکی نیز می شود.تا زمانی که رشد فرد باقی باشد،تغییرات قابل توجه و ارزشمندی را می توان در موقعیت فکین ایجاد نمود.یکی از مهمترین مشکلات ارتودنسی، عقب بودن فک پایین می باشد که از اتفاق، با دستگاه های متحرک می توان تغییرات مهمی در آن ایجاد نمود. دستگاه های متحرکی که توسط آن می توان رشد فک پایین را تحریک کرد،پلاک های فانکشنال نام دارند.

 

ابزار های فانکشنال ارتودنسی

ابزار های فانکشنال دستگاه هایی هستند که به منظور تصحیح رشد فک و بهبود روابط بین فکی به کار می روند. مهمترین استفاده این دستگاه ها درمان و اصلاح رشد ناکافی فک پایین است. البته در درمان ناهنجاریهای اپن بایت و دیپ بایت نیز میتوان از آنها استفاده کرد.

 بسته به شرایط بیمار، استفاده از دستگاه های فانکشنال میتواند تنها درمان ارتودنسی مورد نیاز برای بیمار باشد یا اینکه در حین استفاده از دستگاه های فانکشنال یا بعد از آن نیاز به استفاده از دستگاه های ثابت باشد. واقعیت این است که دستگاه های فانکشنال در مرتب کردن دندانها  چندان دقیق عمل نمیکنند و اگر پس از اتمام استفاده از این دستگاه ها نیاز به استفاده از براکت ها باشد، طول دوره درمان به مراتب کوتاه تر و امکان موفقیت درمان بیشتر خواهد بود.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  ارتودنسی در دوران بارداری

 این دستگاه ها عموما زمانی تجویز میشوند که طبق تشخیص متخصص ارتودنسی،بیمار در سن رشد بوده و بالغ نشده باشد تا با بهره گیری از مزیت در حال رشد بودن صورت و اسکلت بتوان مشکلات را برطرف کرد.

 

دستگاه فانکشنال تویین بلاک

 یکی از پرکاربردترین انواع فانکشنال تویین بلاک می باشد. مزیت این دستگاه ،امکان تکلم راحت تر و سازگاری بهتر با آن می باشد. این دستگاه از دو قسمت تشکیل شده که با زاویه 70 درجه نسبت به یکدیگر قرار می گیرند. تویین بلاک ها نیز معمولا” برای درمان رشد ناکافی فک پایین مورد استفاده قرار میگیرند و به دلیل آنکه در خوردن و صحبت کردن اختلال ایجاد نمیکنند استفاده از آنها برای بیمار راحت است. اگر تویین بلاک ها در ترکیب با الاستیک یا کش ارتودنسی مورد استفاده قرار گیرند میتوانند در درمان دیپ بایت نیز موثر باشند.به همین ترتیب می توان از ترکیب کردن آنها با هدگیر برای اصلاح نسبیاپن بایت  کمک گرفت.

0 - دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی

 

1 - دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی

 

دستگاه فانکشنال هربست

انواع ثابت دستگاه های فانکشنال نیز وجود دارند که پر کاربردترین آن هربست می باشد. به خاطر مشکلات استفاده از نخ دندان در حین استفاده از این نوع دستگاه های ثابت، رعایت بهداشت دهان از اهمیت فوق العاده بالایی برخوردار است.

2 - دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی

 

دستگاه فانکشنال MARA

نوع جدیدتر فانکشنال های ثابت MARA نام دارد که برای درمان ناهنجاری کلاس دو و رشد ناکافی فک پایین مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه توسط اتچمنت هایی به اولین دندان مولر متصل میشود و از آنجا که 24 ساعته و به طور مداوم مورد استفاده قرار میگیرد میزان موفقیت درمان در آن بالاست.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  انواع ارتودنسی
4 - دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
3 - دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی

 

Rick-A-Nator™

این دستگاه نیز یک اپلاینس ثابت فانکشنال می باشد که دارای یک incisal ramp در سطح پشتی دندانهای قدامی فک بالا بوده و به وسیله سیم ها به دندانهای مولر متصل میشود. زمانیکه اورجت کمتر از 4mm باشد این دستگاه میتواند بسیار موثر باشد و اگر همراه با کش ارتودنسی مورد استفاده قرار گیرد میتواند در درمان دیپ بایت نیز موثر باشد. Rick-a-nator به طور چشمگیری باعث بهبود نیمرخ بیمار و سلامت TMJ میشود.

 

درمان ارتودنسی دو مرحله ای

مراجعه کنندگانی که از دستگاه های فانکشنال برای حل مشکلات فکی خود استفاده نموده اند،باید بدانند که این پلاک های فانکشنال تاثیری روی نظم دندانها ندارند و مرتفع کننده مشکلات ارتودنسی دندانها نیستند.در واقع این ارتوپدی فکی انجام شده،مرحله اول درمان ارتودنسی می باشد و برای برطرف نمودن مشکلات بی نظمی دندانها،نیاز به مرحله دوم درمان یعنی ارتودنسی ثابت را برطرف نمی کند.

5 - دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
6 - دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
دستگاه های فانکشنال در ارتودنسی
0/5 (0 نظر)