تأثیر منفی مکیدن انگشت و پستانک روی دندان کودکان
در این نوشته می خوانید:
مکیدن انگشت، شست، یا پستانک برای نوزادان و کودکان کاملاً عادی است زیرا به آنها کمک می کند احساس راحتی داشته باشند و یک واکنش کاملاً طبیعی برای آنها محسوب می شود. با این حال، هر چقدر هم که این واکنش برای نوزادان و کودکان طبیعی باشد، اگر برای مدت زمانی طولانی ادامه داشته باشد می تواند به دندان های آنها آسیب بزند.
عادت مکیدن انگشت
نوزادان با نیاز یا تمایل طبیعی به مکیدن چیزی به دنیا می آیند. به محظی که نوزاد شروع به کشف دنیا می کند این غریزه به راحتی پدیدار می شود و نوزاد سعی می کند هر چیز ممکن را به دهان خود نزدیک کند. این تمایل پس از 6 ماه فروکش می کند، اما برخی کودکان برای آرام شدن قبل از رفتن به خواب، مکیدن شست یا انگشت خود را ادامه می دهند. وقتی بزرگتر می شوند، حتی زمانی که احساس گرسنگی، خستگی، ترس یا بی قراری دارند، باز هم انگشت خود را می مکند. به طور طبیعی، کودک حدود 3 سالگی عادت خود را کنار می گذارد، اما اگر عادت مکیدن انگشت تا پس از 5 سالگی ادامه پیدا کند، می تواند حاکی از مشکلات یا اختلالات روحی و احساسی باشد.
اثرات منفی مکیدن انگشت یا پستانک
مکیدن انگشت یا مکیدن پستانک به کودک کمک می کند خود را آرام کند و راحت تر به خواب برود. با این حال، اگر پس از رشد دندان های کودک به او اجازه مکیدن انگشت خود یا پستانک داده شود، مشکلات مهمی بوجود خواهند آمد. مکیدن انگشت خواه با قدرت یا به آرامی انجام شود می تواند موجب کج شدن دندان ها شود و اقدامات پر هزینه در آینده را ضروری خواهد کرد. مکیدن زیاد و با قدرت انگشت پس از اینکه دندان رشد کرده باشد، می تواند حتی منجر به بروز عفونت های متعدد گوش میانی شود و گاهی اوقات حل مشکل نیاز به جراحی خواهد داشت.
اگر کودک شما به سن پیش دبستانی رسیده یا کوچکتر است، احتمالاً نیاز نیست نگران تأثیرات طولانی مدت استفاده از پستانک یا مکیدن انگشت باشید. اما اگر کودک شما دچار مشکلات گفتاری شود، مشکلات دندانی پیدا کند، یا حتی روی انگشت او پینه ببندد، باید به فکر کمک به او برای ترک هر یک از این عادات باشید.
تأثیرات مکیدن انگشت یا پستانک پس از 5 سالگی
- به دندان ها فشار وارد می شود، که باعث می شود اوربایت یا آندر بایت شکل بگیرد.
- کودک نوک زبانی حرف می زند زیرا مکیدن مداوم انگشت می تواند روی وضعیت استخوان فک تأثیر بگذارد.
- میکروب های روی انگشت که از محیط اطراف به آن منتقل شده اند نیز می توانند روی بدن تأثیر بگذارند.
- شکل سقف دهان تغییر می کند یا حساس تر می شود.
تقریباً 30 درصد از کودکان تا سن پیش دبستانی عادت مکیدن انگشت را با خود دارند. در این قسمت به بیان راهکارهایی برای کمک به کودک در ترک این عادت خواهیم پرداخت:
- کودک خود را برای مکیدن انگشت سرزنش یا تنبیه نکنید زیرا می تواند به او استرس وارد کند و باعث شود انگشت خود را بیشتر بمکد.
- برای کودک خود توضیح دهید به چه علت نباید مکیدن انگشت خود را ادامه دهد. از تأثیرات این عادت در دراز مدت برای او صحبت کنید و بگویید چه عواقبی در پی خواهد داشت.
- منابع استرس و اضطراب او که می توانند دلیل مکیدن انگشت باشند را از بین ببرید.
- وقتی کودک شما انگشت خود را می مکد، با یک اسباب بازی یا موسیقی ذهن او را از مکیدن انگشت منحرف کنید.
چگونه می توان به کودک کمک کرد عادت خود را ترک کند؟
یکی از دشوارترین قسمت های پدر و مادر بودن می تواند کمک به کودک در ترک عادت مکیدن انگشت یا پستانک باشد. کار چالش برانگیزی است زیرا انگشت و پستانک اغلب چیزهایی هستند که به کودک کمک می کنند به خواب برود و در طول شب از خواب بیدار نشود. با این حال، اگر این عادات در زمان درست متوقف نشوند منجر به بروز مشکلات دندانی جدی و موانع گفتاری جدی خواهند شد. یکی از معمول ترین راه هایی که والدین برای ترک این عادت کودک خود انتخاب می کنند قرار دادن قوانین اکید برای زمان هایی است که کودک مجاز به استفاده از پستانک است، مثلاً هنگام رفتن به رختخواب.
برای کمک به کودک در ترک عادت مکیدن انگشت، قبل از رفتن به رختخواب می توان انگشت او را با یک ابزار مناسب مانند دستکش یا ابزارهای مخصوص پوشاند. برخی والدین برای اینکه در طول شب دستکش را در دست کودک نگه دارند از نوار چسب استفاده می کنند. علاوه بر این، می توانید برای کودک جدول ترک عادت مکیدن انگشت طراحی کنید تا پیشرفت خود را در آن ببیند. با پیدا کردن نگرش مثبت نسبت به توانایی خود در ترک آن، اعتماد به نفس او نیز بالا می رود و از این طریق سرعت پیشرفت او افزایش خواهد یافت. دادن جایزه برای موفقیت ها، به جای تنبیه و مصخره کردن او به خاطر اشتباهاتش، یک اصل مهم است.
اگر این راهکارها مؤثر واقع نشدند، می توانید از دندانپزشک کمک بخواهید تا برای کودک شما لاک های ناخن با مزه بد تجویز نماید، یا داروی بد مزه ای که با آغشتن پستانک به آن، از انجام این کار به کودک حس بدی القاء کنید تا راحت تر آن را ترک کند. همیشه مراقب قطره هایی که برای کودک خود استفاده می کنید باشید. برخی از قطره های بد مزه واقعاً برای کودک مضر هستند. بنابراین حتماً آنها را با مشورت پزشک استفاده کنید.
روش دیگر برای ترک مکیدن پستانک، بریدن یا سوراخ کردن آن است. به این ترتیب لذت کودک از مکیدن آن کمتر خواهد شد. برخی والدین با پنهان کردن پستانک طی یک سفر یا دورهمی خانوادگی که کودک مشغول تر است به راحتی این عادت کودک خود را ترک می دهند.
آخرین راهکار مراجعه به ارتودنتیست است تا با قرار دادن ابزار مخصوص در دهان کودک، از لذت انجام این کار برای کودک بکاهند و خود به خود آنها را ترک کنند. عادات مکیدن انگشت یا استفاده از پستانک ارثی نیستند اما در صورتی که به موقع درمان نشوند می توانند برای کودک مشکلات دندانی ایجاد کنند. سعی کنید قبل از بروز مشکلات جدی برای ترک دادن آن اقدام نمایید.